Lezing ‘Bierbrouwen in Dockum’ op 13 december door Warner B. Banga

BIERBROUWEN IN DOKKUM

de bierdrinker museum dokkum

In Dokkum wordt sinds kort weer Bonifatiusbier gebrouwen en op de markt gebracht. De geschiedenis van het Dokkumer bier lijkt op de geschiedenis van de stad zelf. Het brouwen en drinken van bier is bijna zo oud als de mens. In de Bonifatius-stad is die biertraditie annex aan de Bonifatiusbron of -fontein.

Warner B. Banga en Piet de Haan, twee ‘sneupers’ van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland, onderzochten op verzoek van de stichting Dockumer Biergilde het bierbrouwen in Dokkum door de eeuwen heen. Zij haalden uit eeuwenoude archieven de rijke historie van bierbrouwersstad Dokkum uit de vergetelheid. Verbluffend veel feiten en gegevens over het bierbrouwen in de noordelijkste stad van Nederland borrelden omhoog; en dat al sinds 754!

Warner B. Banga zal u tijdens deze lezing meenemen door de geschiedenis van Dokkum en vertellen over de ‘ware bron’, waaruit de brouwers hun water haalden om het vermaarde Dokkumer bier te brouwen, de Bonifatiusabdij, de eerste brouwers, het Dockumer Biergilde en de 19 brouwerijen die de stad ooit rijk was.

Verder gaat hij in op de inhoud van het boek ‘Bierbrouwen in Dokkum’ dat hij schreef met Piet de Haan en binnenkort verschijnt.
De lezing zal worden gehouden op woensdag 13 december aanstaande.
Aanvang: 20.00 uur.
Locatie: Doopsgezinde/Remonstrantse Kerk aan de Legeweg te Dokkum.

 

Donateurs van Stichting Oud Dockum hebben zoals altijd gratis toegang; voor de incidentele bezoeker is de toegangsprijs 2 euro.

bier plaatje