Herinrichting van het Dokkumer Sonnemaplein

Stichting Oud Dockum is verheugd met het plan van onze gemeente Noardeast-Fryslân om het bekende Sonnemaplein in Dokkum aan te pakken. Lange tijd bood het karakteristieke pleintje (vlakbij een van de kenmerkende toegangspoorten van de stad) een sfeerloze eerste indruk, ondanks een eerdere upgrade in 2009. Het is ‘te veel steen, te weinig groen en te weinig uitstraling’, aldus veel Dokkumers. 

Samen met Adema Architecten is een plan ontwikkeld om het Sonnemapleintje in de historische context te herstellen. Dit plan valt ook heel mooi samen met de reconstructie van de nabijgelegen Legeweg. 

Een mogelijk idee waar de gemeente ook over nadenkt is een kunstwerk dat verwijst naar de oprichter van Sonnema Berenburg (ja, deze berenburg schrijf je met één e). Dat was immers Fedde Sonnema, zijn bedrijf was destijds gevestigd aan het pleintje.

‘Een opsteker van jewelste, hier zijn wij heel blij mee!’ aldus het bestuur van Stichting Oud Dockum.  ‘Dit past bij onze binnenstad. Met het terugbrengen van de kademuren en een grachtje zien wij dat de historie van Dokkum met respect in het heden wordt geïmplementeerd en dat tegelijkertijd het Dokkumer verleden van het bedrijf Sonnema een meer prominente plek krijgt.’

Eigen foto