Ludieke vooraankondiging Open Monumentendag in Dokkum

Op maandagochtend schreed een rooms-katholieke processie vanaf het gemeentehuis op De Zijl naar de Sint-Bonifatiuskerk. Dit om aandacht te vragen voor de Open Monumentendag op 12 september. De Dokkumer kerk (naar een ontwerp van architect Pierre Cuypers) is één van de monumenten die deze dag in de schijnwerpers staat. De deelnemers, waaronder wethouder Van der Ploeg en enkele bestuursleden van Stichting Oud Dockum, waren gekleed in kazuifel en gewaden van de acolieten. Ook het processiekruis werd meegedragen.
Bij de kerk aangekomen verrichtte pastor Paul Verheijen een ludieke openingshandeling: voor de toegangsdeur was een manshoge poster van een glas-in-loodraam geplakt, speciaal hiervoor op maat gemaakt door Lauwers Design. Deze werd symbolisch opengebroken door de pastor om zo de deuren van de kerk wagenwijd open te zetten voor Open Monumentendag.
De pers kreeg als attentie een doosje Bonifatius Pepermunt uitgereikt. Heel toepasselijk, want het doosje heeft het uiterlijk van een oude Bonifatius-bijbel.
De organisatie (gemeente Dongeradeel en Stichting Oud Dockum) kijken terug op een geslaagde vooraankondiging voor de Open Monumentendag. Deze wordt ook gezamenlijk door hen georganiseerd, in samenwerking met een aantal ondernemers van de Breedstraat. Op zaterdag 12 september is het weer een drukte van belang in de binnenstad. Men kan tussen 10.00-17.00 uur de Sint-Bonifatiuskerk bekijken, hier is uitgebreide uitleg te krijgen over de vele uitingen van ‘Kunst en Ambacht’ in de kerk. Ook molen ‘Zeldenrust’ is opengesteld voor het publiek en volop in bedrijf. Verder is het in Dokkum de ‘Dag van de Mode’ met een grote modeshow op De Zijl van diverse modezaken. Tevens is het Friese Orgeldag en Friese Molendag. In de Grote Kerk kan men de tentoonstelling ‘1.100 Jaar Kerken op de Bonifatiusterp’ bekijken en op de Grote Breedstraat laten vier ambachtslieden zien hoe hun voorgangers deze ambachten meer dan een eeuw geleden uitvoerden: u kunt een barbier, kledingmaker, glazenier en schoenmaker in de buitenlucht ‘ouderwetsch’ aan het werk zien.