Op reis met Open Monumentendag Dongeradeel‏

DOKKUM – Op zaterdag 13 september aanstaande is het weer Open Monumentendag. Hét jaarlijkse evenement waarbij in het hele land bijzondere monumenten worden opengesteld voor bezichtiging. Dit jaar staat de Open Monumentendag in het teken van het thema ‘Op reis’. In Dokkum wordt hier ruimschoots aandacht aan gegeven in de vorm van verschillende monumenten van verkeer en vervoer. Op de Markt in Dokkum zullen diverse oldtimers te zien zijn. Vrachtwagens die verwijzen naar de periode dat de Markt een bodeterrein was vanwaar goederen van en naar de omliggende dorpen werden gebracht.

Tussen 10.00 en 16.00 uur is er gelegenheid om gratis een rondrit te maken met een paardentram en/of een rondvaart te maken met de trekschuit door de historische stadsgrachten. De paardentram heeft een halte bij de bibliotheek en op de Markt. De trekschuit heeft een opstapmogelijkheid bij de randparkeerplaats ‘de Helling’ en bij het museum

‘het Admiraliteitshuis’ aan de Diepswal.

In de Grote Kerk op de Markt zal een fototentoonstelling te zien zijn over de geschiedenis van het verkeer en vervoer in Dokkum. Het begint vanaf het jaar 1647 met de komst van de trekschuiten. Deze hebben ongeveer 240 jaar lang het vervoer in de regio verzorgd. Daarna gaan de ontwikkelingen heel snel. In 1880 reed de eerste paardentram en een aantal jaren later werd de Noord-Friese spoorlijn, het ‘Dockumer Lokaeltsje’ aangelegd. Vanaf 1929 kwam het busvervoer en nu vrijwel iedereen zelf een auto heeft, is de aanleg van de Centrale As actueel. In de kerk kunnen bezoekers ervaren hoe een reisje van Dokkum naar Drachten er straks uitziet als deze nieuwe weg klaar is. De Open Monumentendag op de Markt in Dokkum is op zaterdag 13 september van 10.00 tot 16.00 uur te bezoeken. De Open Monumentendag is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Dongeradeel en de Stichting ‘Oud Dockum’.

Bron: RTV Noordoost Friesland, regionieuws