Open Monumentendag 2015 in Dokkum

De Open Monumentendag 2015 op 12 september heeft als thema:

`KUNST & AMBACHT`

Stichting Oud Dockum organiseert dit weer mee met Centraal op de Breedstraat. Zo zal de oorsprong van de middenstand, nl. het uitoefenen van een aantal zeer oude ambachten, worden getoond. Een schoenmaker, kleermaker, glazenier en barbier zullen u laten zien hoe honderd jaar geleden deze ambachten werden uitgevoerd. De huidige middenstand verkoopt nu vooral producten die elders, vaak grootschalig, worden geproduceerd en ingekocht.

De Sint-Bonifatiuskerk zal centraal staan als resultaat van decoratief ambachtswerk. Deze basilicale driebeukige kruiskerk werd in 1871 gebouwd onder architectuur van de bekende Pierre Cuypers. Deze architect (van veel kerken, het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam) had met Stolzenberg samen een atelier voor religieuze voorwerpen. Hierover zal uitgebreid uitleg worden gegeven. Zo zijn er glas-in-loodramen uit 1904 van H. de Vos en uit 1946 van Max Weiss. Het orgel uit 1883 is van de fa. van Dam en Zonen.

Molen ‘Zeldenrust’ is nog steeds in bedrijf als koren- en pelmolen. De achtkante stellingmolen is gebouwd in 1862. Binnen in de molen kunt u een expositie bezichtigen. Vanaf de omloop hebt u een prachtig uitzicht over Dokkum!

In de Grote Kerk is nog de expositie ‘1100 Jaar Kerken op de Terp’ te bekijken. Hier krijgt u een historisch beeld van de verschillende kerken op de Bonifatiusterp door de eeuwen heen.

Op De Zijl vindt ’s middags vanaf 14.00 uur tot 15.45 uur uur een grote modeshow plaats, georganiseerd door diverse Dokkumer modehuizen. U ziet hier de laatste trends voorbijkomen op modegebied voor dit najaar. Rond 14.45 uur verschijnt de Dokkumer Skotsploech op het podium met een optreden en showen zij hun Friese klederdracht. Om circa 15.00 uur wordt de modeshow vervolgd.

Tijd: van 10.00 tot 17.00 uur.

Tijdens Open Monumentendag krijgen kunsten en ambachten ruim baan. Kunstenaars en vaklieden tonen hun kunnen, monumenten in restauratie krijgen speciale aandacht en vertellen hun bijzondere verhalen aan bezoekers.