Succesvolle Open Monumentendag in Dokkum

Op zaterdag 12 september vond weer de Open Monumentendag plaats. Voor dit jaar was het landelijke thema ‘Kunst en Ambacht’. Ook Dokkum zette op deze dag van 10.00-17.00 uur hiermee haar bijzondere monumenten en binnenstad voor het voetlicht. Er was aandacht voor architectuur, restauratiewerkzaamheden en de ambachtslieden die zich hiermee bezighouden. Ook was het de Dag van de Mode, Friese Orgeldag én Friese Molendag in Dokkum.

De deelnemende monumenten waren de Sint-Bonifatiuskerk uit 1871 naar een ontwerp van de beroemde architect Pierre Cuypers. In de kerk vond men uitgebreide uitleg op een tiental lessenaars over onder meer kerkelijke kledij en de beroemde glas-in-loodramen van H. de Vos en Max Weiss. Mevrouw Demes, de bekende vrijwilligster van de kerk en een onuitputtelijke bron van kennis, was de gehele dag aanwezig voor uitleg, evenals de bestuursleden van Stichting Oud Dockum. Als kleine guerrilla-actie had het team van Bonifatius Pepermunt nog op een aantal plaatsen doosjes pepermunt neergelegd als dank aan de bezoekers van de gelijknamige kerk. Dit gebaar werd zeer op prijs gesteld door de vele toeristen die kerk en binnenstad bezochten. ‘Centraal op de Breedstraat’ ontdekte men de oorsprong van de huidige middenstand: een aantal ambachtslieden lieten zien hoe ruim honderd jaar geleden deze ambachten werden uitgevoerd.

Molen ‘Zeldenrust’ was eveneens actief in bedrijf. Deze stelling-, koren- en pelmolen is gebouwd in 1862 en -zoals veel molens in Nederland- een monument dat nog volop in werking is. ‘Zeldenrust’ was deze dag vrij toegankelijk, vanaf de omloop had u een bijzonder uitzicht over Dokkum. In de Grote of Sint-Martinuskerk aan De Markt kon men de expositie ‘1.100 Jaar Kerken op de Terp’ bezoeken.

Op De Zijl vond ’s middags vanaf 14.00 uur een grote modeshow plaats, samengesteld door diverse Dokkumer modehuizen. De catwalk was prachtig ‘aangekleed’ door onder andere vormgevers Drent en Van Dijk met medewerking van De Wissel. Men zag hier de laatste trends voorbijkomen op modegebied voor dit najaar. De show werd enthousiast gepresenteerd door organisator Annelies van der Meer van Zensa Moda. Rond 14.45 uur verzorgde de Dokkumer Skotsploech nog een optreden en showden zij hun Friese klederdracht. Een mooie mix van historie en bijdetijdse kleder-drachten deze dag! “Tot slot is het nog aardig om te vermelden dat alle uitgestalde meubelstukken en objecten op de catwalk deze zaterdagmiddag verkocht zijn!” aldus een enthousiaste Annelies.