Vooraankondiging OMD Dokkum

Op vrijdagochtend 1 september heeft burgemeester Marga Waanders de vooraankondiging gedaan en een openingshandeling verricht ten behoeve van de aanstaande Dokkumer Open Monumentendag. Na haar welkomstspeech volgde het eerste ceremoniële onderdeel: mevrouw Waanders knipte toepasselijk een bouwlint door. Daarna werd door haar een sleutel van het pand aan De Dijk 2 symbolisch overgedragen aan de secretaris van de Open Monumentendag, Jan Buwalda.

Daarop was er tijd voor een korte bezichtiging van het gebouw met uitleg door Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijkstra Draisma. De heer Dijkstra benadrukte samen met mevrouw Waanders hoe belangrijk het historische stadscentrum is voor Dokkum: “Wij hebben momenteel 26 medewerkers die zich bezighouden met de restauratie van monumentale panden. Onze stad is zeer rijk aan dit soort gebouwen en deze moeten wij koesteren. Als er toeristen in de stad rondlopen zie je ze altijd eerst foto’s maken van onze binnenstad, daarna gaan ze pas op een terrasje zitten. Wij zijn er trots op dat wij bij mogen en kunnen dragen aan het behoud van de monumenten en daarmee de historie van Dokkum, één van onze trekpleisters. Want zonder dit unieke schouwspel kon bijvoorbeeld de Admiraliteitsdagen hier niet zo mooi gehouden worden.”

De locatie aan De Dijk was ooit de eerste winkel in Dokkum van suikerwarenfabrikant Fortuin. De Fortuin-fabriek is sinds de 19e eeuw gevestigd in de stad en geniet landelijke bekendheid vanwege onder meer haar Wilhelminapepermunt. Na de openingshandeling streek het voltallige gezelschap neer voor een kop koffie met gebak bij stadscafé Artisante. Alle aanwezigen ontving tevens een kleine attentie namens Fortuin als dank voor hun komst, evenals een brochure van de Open Monumentendag in Dokkum.

foto 2 openingshandeling OMD Dokkum door M Waanders klein

 

Foto’s: Bote Sape Schoorstra en Jan van Empel.